Κεντρική Σελίδα
Βιογραφία
Biography English
Δισκογραφία
Τραγούδια
Δημοσιεύσεις
Φωτογραφίες
Αγία Μαρίνα
Επικοινωνία

 

Θεσσαλονίκη 1976

 

Βιογραφικό του Καλλιτέχνη Τώνη Σολωμού

Θεσσαλονίκη 1976

Ο Τώνης Σολωμού γεννήθηκε στο κατεχόμενο και φημισμένο χωριό της τέχνης και τον πολιτισμόυ, την Αγία Μαρίνα Σκυλλούρας.  Η Αγία Μαρίνα βρίσκεται βορειοδυτικά της Λευκωσίας και μόλις δεκαπέντε λεπτά από αυτή   Είναι παντρεμένος, με την Έλλη από το γένος Αβραάμ Α. Κώστα από τον Ασώματο και έχουν δύο κόρες τη Σαλώμη και τη Μαρία. Τα πρώτα του ακούσματα στη μουσική σε ηλικία μόλις τεσσάρων χρονών (και σίγουρα και από την κούνια), τα πήρε από τους γονείς του ακούγοντας παραδοσιακά τραγούδια.  Τον βοήθησε πάρα πολύ στο να εμπλουτιστεί το αυτί του μουσικά, το τζούβοξ που διατηρούσαν οι γονείς στο τότε νεόκτιστο καφενείο-caf στην Αγιά Μαρίνα (1969). Προέρχεται από μουσική οικογένεια με πολύ βαθιές ρίζες αφού και ο παππούς αλλά κυρίως ο προπάππους του (1880) ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Κύπρου στην μουσική, τόσο στο τραγούδι όσο και στην οργανοπαιξία.  Ο Τώνης  Σολωμού στα πέντε με έξι του χρόνια πείρε στα χέρια του φυσαρμόνικα. Μελώτικα, πιθκιαύλι, τα οποία ανήκαν στον πατερά του και στη μεγαλύτερη του αδερφή, Μαρούλλα.  Στα επτά του γρατζουνούσε το έγχορδο όργανο που ανήκε στον θειο του τον Κυριάκο Τζυρκαλλή (ήρωα του 1974).  Στα δεκατρία του χρόνια στο γεωργικό γυμνάσιο Μόρφου μπήκε στη χορωδία του σχολείου του όπου σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ο καθηγητής του, της μουσικής, Κασιανός, δεν έκανε χωρίς αυτόν.  Στις εκδρομές και μέσα στο λεωφορείο ο Τώνης ήταν το πρόσωπο που τραγουδούσε και διασκέδαζε τους μαθητές αλλά και με την μελωδία του τραγουδιού ΄΄ντιρλαντας΄΄ (που ήταν τότε δημοφιλές μελωδία) αυτοσχεδίαζε πάνω σε αυτή και τσιάττιζε για τα χωριά των συμμαθητών του, π.χ  βρε ντιρλαντά Αγιά Μαρίνα βρε και του παππού μου μαλλιά δεν του εμείναν, βρε ντιρλαντά εις το Αρκάτζι κάμνουν πισσίες με το μαζάτζι, βρε ντιρλαντά εις την Ζώκια πάσιν στου Μόρφου με τα πόκια, βρε ντιρλαντά εις το Σαράντι εμείναν μόνον είκοσι νομάτοι, βρε ντιρλαντά στην Τζυπερούντα άκουσα επιάσαν πούντα κ.τ.λ.  Στα δεκαπέντε του αγόρασε το πρώτο του όργανο και το οποίο ήτο μπουζούκι μεταχειρισμένο (ένα χιλιάρικο δηλ. 20 ευρώ) αφού βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη για σπουδές και η αιτία για να βρεθεί εκεί ήταν ο πόλεμος του 1974 όπου έχασε το χωριό του από τους Τούρκους εισβολείς.  Λόγω των οικονομικών του δυσκολιών πήγε μαθήματα μπουζουκιού τρεις μόνο φορές και έκτοτε έμαθε ότι έμαθε εντελώς από μόνος του όλα τα όργανα που παίζει σήμερα.  Εκεί συμμετείχε ενεργά στην χορωδία του σχολείου αλλά και στο μουσικό σχήμα του σχολείου, όπου σε έξι μήνες μετά που πήρε το πρώτο του μπουζούκι, έκανε σεκόντο (δεύτερο μπουζούκι) με άλλο μπουζουκσή, και το οποίο σεκόντο δεν είναι και εύκολο αν δεν παρακολουθήσεις μαθήματα τουλάχιστο για τρία χρόνια.  Από το 1978 έπαιζε σε γαμήλιες δεξιώσεις, χοροεσπερίδες κ.α ΤΟ 1980 δημιούργησε το δικό του μουσικό σχήμα που σε χρόνο ρεκόρ αγαπήθηκε απ’ολη την Κύπρο.   Έλαβε μέρος σε πάμπολλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και κυπριακές βραδιές τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

* Τραγούδησε τραγούδια δικά του που έγραψε (1999) ειδικά για τα τέσσερα κατεχόμενα μαρωνίτικα χωριά, στο πρώτο επιτυχημένο φεστιβάλ μειονοτήτων ( το 2000), που διήρκεσε μια βδομάδα και στο οποίο ο Τώνης Σολωμού εκπροσώπησε την κοινότητα μαρωνιτών Κύπρου στο καλλιτεχνικό μέρος, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο κλειστό στάδιο Ελευθερία-Τάσος Παπαδόπουλος, από τον τότε προεδρικό επίτροπο μειονοτήτων, αείμνηστο Μανώλη Χριστοφίδη.

* Εκπροσώπησε την κοινότητα των Μαρωνιτών τραγουδώντας παραδοσιακά κυπριακά μαρωνίτικα τραγούδια στην ιστορική εκείνη μέρα των εορτασμών για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην Πλατεία Ελευθερίας το 2004.  Στην ιστορική εκείνη εκδήλωση, έλαβαν μέρος στο μουσικό του σχήμα τρεις γενεές.  Ο πατέρας του (Σολωμός Αγαπίου), τα αδέρφια του (Κάκος και Ηλίας Σολωμού) και οι δυο του κόρες (Σαλώμη και Μαρία Σολωμού).

* Εκπροσώπησε την κοινότητα μαρωνιτών, στην μεγαλειώδες και φαντασμαγορική εκείνη ιστορική εκδήλωση, που έγινε για τα πενηντάχρονα της κυπριακής δημοκρατίας, στο στάδιο ελευθερία-Τάσος Παπαδόπουλος το 2010, τραγουδώντας την πλέον σφραγίδα των Μαρωνιτών, ΄΄μαρινιωτου΄΄.

*  Έλαβε μέρος στην ιστορική επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου 16ου. στην Κύπρο το 2010, παίζοντας και τραγουδώντας κυπριακούς χορούς αλλά και καλωσορίζοντας τον αγιότατο, με ειδικό τσιαττιστό γραμένο από τον ίδιο και μέσα από την φωνή της μαρινιωτούς.

Τα λόγια του τσιαττιστού μετάφραζε η γενική ηγουμένη των καθολικών μέσης ανατολής, αδερφή Τελεσφόρα Παύλου και η οποία κατάγεται  από το μαρωνίτικο χωριό Ασώματος Κερύνειας. 

 

‘’ΚΑΛΟΣ ΗΡΤΕΣ ΑΓΙΟΤΑΤΕ ΣΤΗΝ ΓΗ ΤΗΝ ΠΟΝΕΜΕΝΗ

ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΞΙ ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΖΙ΄ΑΚΟΜΑ ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΗ

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΤΖΑΙ Ο ΚΑΜΟΣ ΜΟΥ ΕΣΟΥ ΕΙΣΑΙ’’

 

(Είναι περιττό να πούμε και να περιγράψουμε το πόση συγκίνηση και ταυτόχρονα υπερηφάνεια ένοιωσε το πλήθος του κόσμου κατά την ώρα της εκτέλεσης της μαρινιωτούς, όπου έγινε πραγματικά σεισμός από τα χειροκροτήματα και της φωνές των παρευρισκομένων, αλλά το συγκινητικό ήτο, όταν  κατά  το τέλος της παράστασης πολλά άτομα από το χωριό της αγίας μαρίνας και μέσα στον ενθουσιασμό έτρεχαν σαν μικρά παιδιά να συναντήσου τον Τώνη Σολώμού  και να τον σηκώσουν ψηλά στους ώμους τους, φωνάζοντας του, μας έκανες ξανά περίφανους.

* Έλαβε μέρος στους ιστορικούς εορτασμούς που έγιναν προς τιμή του πατριάρχη μαρωνιτών και πάσης υφηλίου, μακαριοτάτου Bechara Boutros Al-Rai και οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν με τεράστια επιτυχία στο δημοτικό σχολείο αγίου Μάρωνα.  Ο τίτλος της  καλλιτεχνικής βραδιάς ήταν, ΄΄ηχοχρώματα απο την παραδόσης μας΄΄.

  Ο Τώνης Σολωμού παρουσίασε ένα μαρωνίτικο παραδοσιακό πρόγραμμα (μέσα από τον γάμο τα ήθη και έθιμα των μαρωνιτών της Κύπρου μέσα από τους αιώνες που ζουν στην Κύπρο) μαζί με τους μαθητές του, του δημοτικού σχολείου όπου διδάσκει παραδοσιακή μαρωνίτικη κυπριακή μουσική, στο ολοήμερο και εγκριμένο από το υπουργείο παιδείας και πολιτισμού, από το 2004.

Πολλές είναι οι εκπροσωπήσεις που έχει πραγματοποιήσει στο εξωτερικό για την Κύπρο ο Τώνης Σολωμού μαζί με τον αδερφό του Κάκο Σολωμού και το σχήμα τους και αρκετές από αυτές σε συνεργασία με τον γνωστό εθνομουσικολόγο δρ. Πανίκο Γιωργούδη.

* Το 2012 έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στο EUROPEAN WEEK στην Γερμανία όπου μετά τις εκδηλώσεις της εβδομάδας, τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο τέως πρωθυπουργός της Πολωνίας και τέως πρόεδρος του ευροκοινοβουλίου κος JERZY BUZEK,όπου σε επίσημο δείπνο που του παρέθεσαν, προσκάλεσαν την κυπριακή αποστολή για να διανθίσει το βασιλικό εκείνο δείπνο με κυπριακή παραδοσιακή μουσική.  Ο Τώνης Σολωμού (σε μια σκηνοθεσία δική του) καλωσόρισε τον εξοχότατο πρωθυπουργό με τον γνωστό καλοσωριστό αλλά και με μελωδίες της μαρινιωτούς και με όμορφα τραγούδια του τόπου μας που κράτησαν συντροφιά τους επισήμους καλεσμένους κατά το δείπνο.  Κατά την έξοδο του ο εξοχότατος, συνοδεύτηκε και  πάλι με μελωδίες καλοσοριστού-πολογιαστού και μαρινιωτούς από την κυπριακή αποστολή, όπου και τους καταχειροκρότησε.  Τον Τώνης Σολωμού συνόδευσε με μαεστρία με το λαγούτο του ο Κύπριος καθηγητής παραδοσιακής μουσικής, κος Γιώργος Καλογήρου.

Στις παρουσιάσεις του προέδρου της κυπριακής δημοκρατίας κου Δημήτρη Χριστόφια κατά τις εορτές του προστάτη των μαρωνιτών, του Αγίου Μάρωνα στην επιβλητική εκκλησία της Παναγίας των Χαρίτων (2010-2011-2012), ο Τώνης Σολωμού σε δεξίωσεις κοκτέιλ που παρέθεταν προς τιμή του προέδρου και των προσκεκλημένων, καλωσόριζε πάντοτε τον εξοχότατο, τραγουδώντας του, την γνωστή μαρινιωτού.

Ο Τώνης Σολωμού ειχε την τιμη επίσης να τραγουδήσει την μαρινιωτού, καλωσορίζοντας τον πρόεδρο της βουλής των αντιπροσώπων κον Μάριο Καρογιάν, σε κοκτέιλ που του παρέθεσαν δίπλα από την εκκλησία της Παναγιάς των Χαρίτων και μετά από της παρουσία του στην εορτή του αγίου Μάρωνα το 2009.

Τραγούδησε επίσης την Μαρινιωτού στην ιστορική επίσκεψη του πατριάρχη μαρωνιτών και πάσης υφηλίου, ΜακαριοτάτουBechara Boutros Al-Rai στην Αγία Μαρίνα, 11-03-2012 δώδεκα το μεσημέρι.  Για τον Τώνη Σολωμού ήταν διπλά ιστορική μέρα, διότι για πρώτη φορά στη ζωή του τραγούδησε την μαρινιωτού μέσα στο ίδιο του το χωριό που γεννήθηκε, αφού αναγκάστηκε να το εγκατάλειψη σε μικρή ηλικία.

Την μαρινιωτού επίσης τραγούδησε στον εκκλησιαστικό ηγέτη των Μαρωνιτών Κύπρου, μακαριότατο αρχιεπίσκοπο YOUSEFSOUEIF, στην ονομαστική του εορτή 18/03/2012, αλλά και κατά την πασχαλινή του επίσκεψη (της ελιάς) το 2012, στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, στα κάτω Πολεμίδια.

Από το 1980 έχει ιδρύσει το δικό του μουσικό σχήμα που διαπρέπει στον Κυπριακό χώρο, είναι δε σχεδόν οικογενειακό και προσπαθούν πάντοτε να υπηρετούν το παραδοσιακό τραγούδι. Ο καλλιτέχνης Τώνης Σολωμού είναι οργανοπαίχτης σχεδόν όλων των ενχόρδων οργάνων, κυρίως του βιολιού, του μπουζουκιού και της ταμπουράς, είναι δε ένας καθαρά γνήσιος αυτοδίδακτος οργανοπαίκτης.

Ο Τώνης Σολωμού κυκλοφόρησε τέσσερα προσωπικά CD. Το πρώτο CD (1999) είναι τραγούδια ειδικά για τα κατεχόμενα χωριά των μαρωνιτών, ΄΄Ο Τώνης Σολωμού τραγουδά για τους σκλαβωμένους τόπου μας΄΄ σε στίχους, μουσική και ερμηνεία από τον ίδιο, το οποίο έχει διακριθεί με πλατινένιο δίσκο.  Είναι ο πρώτος καλλιτέχνης που έγραψε και δισκογράφισε τραγούδια για τα μαρωνίτικα χωριά . Το δεύτερο CD (2001) είναι ο ύμνος του ιστορικού σωματείου ΚΕΔΡΟΥ Αγ. Μαρίνας Σκυλλούρας, πάλι σε στίχους, μουσική και ερμηνεία από τον ίδιο.  Ένας ύμνος τραγουδημένος σε τετραφωνία από τον ίδιο τον δημιουργό του.  Το τρίτο CD (2002) που έχει κυκλοφορήσει είναι τα ΜΑΡΩΝΙΤΙΚΑ, κυπριακά παραδοσιακά τραγούδια, που έγιναν γνωστά σ’όλη την Κύπρο και όχι μόνο.  Αξίζει να πούμε ότι το CD τα ΜΑΡΩΝΙΤΙΚΑ έχει διακριθεί με πλατινένιο δίσκο. Το τέταρτο CD κυκλοφόρησε το 2005 και φέρει τον τίτλο Ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟΣ - ΄΄Μαρινιώτιτζη φωνή’’, στο οποίο λανβάνουν μέρος και οι γονείς του καλλιτέχνη, Σολωμός και Ελένη Αγαπιου.  Αξιζει να αναφέρουμε ότι οι γονείς του Τώνη Σολωμού είναι οι πρώτοι από τους βετεράνους της μαρωνίτικης κυπριακής παράδοσης, που τους αξίωσε ο θεός να μπουν σε 
studio να ηχογραφήσουν τραγούδια και να κυκλοφορήσουν οι φωνές τους, μέσα από τα CDS σε πολλές χώρες του κόσμου.  Επίσης ο Τώνης Σολωμού συμμετέχει σε άλλα οκτώ CD με άλλους κύπριους καλλιτέχνες, υπη-ετώντας το παραδοσιακό τραγούδι.  Συμετεχει επίσης στο παραδοσιακό CD με τίτλο Το Εορτολόγιο, μια παραγωγή του γνωστού μουσικοσυνθέτη Αδάμου Κατσιαντώνη στο οποίο λαμβάνουν μέρος για πρώτη φορά στην ιστορία Μαρωνίτες, Τουρκοκύπριοι και Ορθόδοξοι. Την κοινότητα των Μαρωνιτών εκπροσώπησε ο Τώνης Σολωμού.

Είναι ο πρώτος Μαρωνίτης καλλιτέχνης που έφερε στην επιφάνεια τα παραδοσιακά τραγούδια των Μαρωνιτών της Κύπρου και αυτό αποτελεί ιστορικό γεγονός για την κοινότητα των Μαρωνιτών και την οποία έκαναν ευρύτερα γνωστή σ' όλη τη Κύπρο και σε  πολλά άλλα μέρη του κόσμου.  Είναι γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της παραδοσιακής κυπριακής μουσικής των Μαρωνιτών Τώνης Σολωμού μαζι με πολύ λίγους άλλους συναδέρφους Κύπριους, τάραξε πραγματικά τα νερά της μουσικής  παράδοσης του τόπου μας.

Ιστορική παρένθεση αποτελέι η έκδοση του βιβλίου Εθνικομουσικολογία-Μεθοδολογία και Εφαρμογή (Μουσική-Ποιητική Εκλογή)’’ του Δρ. Πανίκου Γιωργούδη και του Πανεπιστημίου Κύπρου που κάνει εκτεταμένη και λεπτομερή μελέτη και για το Δημοτικό μας τραγούδι τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα. Το βιβλίο αυτό συνοδεύεται από ψηφιακό δίσκο με 20 αυθεντικές επιτόπιες ηχογραφήσεις, ερμηνείες σημαντικών εκπροσώπων της μουσικής παράδοσης του νησιού μας. Στο βιβλίο και στο ψηφιακό δίσκο η Κοινότητα των Μαρωνιτών εκπροσωπείτε, από τον Τώνη Σολωμού και τους γονείς του.

Στις 15 Νοεμβρίου 2005 έγιναν οι βραβεύσεις από την Ραδιοτηλεόραση στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου. Η πολιτιστική εκπομπή του Ρ.Ι.Κ. Μουσικές Αναζητήσεις της Λυγίας Κωνσταντινίδου, με καλεσμένο τον Τώνη Σολωμού και τον εθνικομουσικολόγο Δόκτωρ Πανίκο Γιωργούδη πήρε το πρώτο βραβείο στα προγράματα ραδιοφώνου, όπου το επίκεντρο συζήτησης του συγκεκρίμενου ραδιοφωνικού προγράμματος ήταν οι παραδόσεις της Μαρωνίτικης κοινότητας, τόσο στο παραδοσιακό τραγούδι όσο και στους ύμνους της εκκλησίας των Μαρωνιτών και των Ορθοδόξων. Είναι ιστορικό γεγονός για το Ρ.Ι.Κ. αφού για πρώτη χρονιά λάνβανε μέρος στα βραβεία Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου.

Είναι αξιοσημείωτο να αναφέρουμε ότι το 2005 ο Τώνης Σολωμού τραγούδησε σε δύο συναυλίες στις κατεχόμενες περιοχές τις Κύπρου, μία στην κατεχόμενη Αμμόχωστο την οποία διοργάνωσαν οι UNOPS μαζί με τον εθνικομουσικολόγο Πανίκο Γιωργούδηκαι μία στην κατεχόμενη Λευκωσία την οποία διοργάνωσαν ο συνθέτης Αδάμος Κατσιαντώνης με τον Τουρκοκύπριο Μουσικοσυνθέτη Yildan. Και οι δύο συναυλίες είχαν στόχο την ειρήνη. 

Ο Τώνης Σολωμού εκτός του ότι ανήκει σε οικογένεια με παράδοση στη μουσική, είναι επίσης ταλαντούχος και στο στίβο όπως και η οικογένεια του (τον πατέρα του Τώνη τον φώναζαν με το παρατσούκλι ΄σκάι΄, γιατί ήταν τόσο γρήγορος.  Ο δε παππούς του Μιχάλης και ο προπάππους του και μεγάλος μουσικός, Αγάπιος ο ζορνετζής,(1880) έπιαναν ξοπίσω τους λαγούς. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο πολυτάλαντος Τώνης Σολωμού είναι ο πρώτος μαρωνίτης πριν το 1974 συγκεκριμένα το 1970, όπου εκπροσώπησε την κοινότητα του, την επαρχία Κερύνειας και Μόρφου σε παγκύπριους αγώνες στίβου δημοτικών σχολείων, στο άλμα εις μήκος στο Γ Σ Ε ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ.
 

Εκτός από το βιογραφικό αυτό του καλλιτέχνη για τη μεγάλη προσφορά του στην κοινότητα του και στο τόπο μας (από καλλιτεχνικής πλευράς), ο Τώνης Σολωμού έχει αποφοιτήσει από το Αμερικάνικη Γεωτεχνική σχολη-κολλέγιο Θεσσαλονίκης με δίπλωμα Γεωτεχνικών Επαγγελμάτων. Επίσης έχει αποπερατώσει με επιτυχία τετραετές σπουδές στο American College και πήρε το δίπλωμα Marketing Life Insurance το 2006. Από το 2005 ξεκίνησε σπουδές στο INTERCOLLEGE (πανεπιστήμιο Λευκωσίας) για το πτυχίο Μουσικής σε απογευματινές ώρες.

Ο Τώνης Σολωμού όσο και να φαίνεται παράξενο, είναι ο άνθρωπος που έβαλε την ιδέα στο να εισαχθεί, το μάθημα μουσικής στα κολλέγια, τηλεφωνώντας ο ίδιος επανελειμένα από το 2001 και ρωτούσε αν υπάρχει αυτός ο κλάδος γιατί ενδιέφερε τον ίδιο. Την πρώτη φορά που τηλεφώνησε στο κολλέγιο μίλησε με τον δρ. Πανίκο Γιωργούδη (που του ήτο τότε ακόμα άγνωστος) και ο οποίος έκανε κάποιο project sto kollegio.   Αυτό επαναλαμβανόταν για τέσσερα συνεχή χρόνια (2001-2004) σε όλα τα κολλέγια και αυτό λίγο πριν την έναρξη των μαθημάτων, μέχρι που μια καλή ημέρα τον πήρε τηλέφωνο ο αείμνηστος καθηγητής μουσικής (και τότε υπεύθυνος στον πλέον κλάδο  μουσικής) Μιχάλης Σταυρίδης  από το intrercollegeκαι του ανέφερε την ευχάριστη επιτέλους είδηση και έτσι ο Τώνης Σολωμού ήταν και ο πρώτος φοιτητής του κολλεγίου (σημερινού πανεπιστημίου Λευκωσίας).


Και λίγα λόγια για την Μαρωνίτικη κυπριακή παράδοσιακη μουσική αλλά και την κοινότητα μαρωνιτών Κύπρου.

Όπως η κάθε μεριά και γωνιά της Κύπρου έχει τις δικές της φωνές και τοπολαλιές, έτσι και οι μαρωνίτες έχουν τα δικά τους με τις δικές τους όμως ιδιαιτερότητες και ανατολίτικους χρωματισμούς.  Αυτό που κάνει να ξεχωρίζει η μουσική και το τραγούδι των μαρωνιτών της Κύπρου, είναι ο τρόπος ερμηνείαςν αλλά  και του παιξίματος των παραδοσιακών τους τραγουδιών, είναι καθαρά πιο ανατολίτικος αλλά και ο τρόπος ερμηνείας των τραγουδιών τους, περιέχει περισσοτέρους λαρυγγισμούς και σκαμπανεβάσματα της φωνής.    Επίσης οι κλίμακες η οι τόνοι στους οποίους ερμηνεύουν τα τραγούδια τους οι άντρες, είναι μάλλον ψηλές κλίμακες, δηλ. ΛΑ,ΣΙ,ΝΤΟ,ΡΕ η Α, B, C,D (γυναικείοι συνήθως τόνοι και κλίμακες).  Αυτό παρατηρείται περισσότερο στο χωριό Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας και το οποίο φημίζεται ως και το χωριό των τραγουδιστών των ποιητών των τσιαττιστάδων, των συγγραφέων και των χορευτάδων.  Τα παραδοσιακά τραγούδια των μαρωνιτών χρονολογούνται από πολύ παλιά.  Το παραδοσιακό τραγούδι μαρινιωτού πιστεύεται ότι είναι ένα από τα πιο παλιά τραγούδια και το οποίο είναι τοπολαλιά του χωριού Αγίας Μαρίνας, εξού και το όνομα.  Επειδή όμως οι μαρινιώτες ήταν της τραουθκιάς και του γλεντιού, κατάφεραν να το μετέδωσουν και να το κάνουν γνωστό και στα άλλα μαρωνίτικα χωριά (Κορμακίτη, Ασώματο, Καρπάσσια). παρ’ολες τις δυσκολίες μετακίνησης τους τα παλιά χρόνια.  Επίσης παλιά τραγούδια παραδοσιακά των μαρωνιτών, εκτός από τα παραδοσιακά του γλεντιού και της διασκέδασης, είναι και τα τραγούδια της ανάστασης, που εδώ πρέπει να αναφέρουμε κάτι το χαρακτηριστικό και να πούμε ότι κάθε μαρωνίτικο χωριό διατηρούσε το δικό του και με το δικό του ηχόχρωμα, όπως και το τραγούδι της Παναγίας, κάτι που τιμούσε τα τέσσερα χωριά για την πλούσια πολιτιστική τους παράδοση.  Επίσης στα μαρωνίτικα χωριά υπάρχου τραγούδια τα οποία βγήκαν μέσα από την ζωή και τις αληθινές ιστορίες, όπως ο μουλλαλής, η κουτουρού, μόνη της τζοιμάται (Αρβανίτες) το οποίο έχει επίσης την δική του τοπολαλιά και επενδύεται με ερωτικά δίστιχα. κ.α, και τα οποία τραγουδούσαν σχεδόν παντού.

Η μαρινιωτού είναι μια περίεργη φωνή που τραγουδιέται σε τρίστιχα και όχι σε δίστιχα κομμάτια ως συνήθως και έχει ως βάση (σαν αρχή των τρίστιχων της) δύο τρίστιχα τα γνωστα, Μαρινιωτού μαιρεψε τζι’ασωματου μου στρωσε…και Αγια Μαρίνα του κρεμμού απ’εξω στο Μετόσσιη, τζιάρκισα νάρτω να σε δω…..κ.λ.π και μετά με αυτοσχεδιασμούς τσιαττισμάτων ο κάθε ένας με τα δικα του, μπορει να τραγουδούν την μαρινιωτού ώρες ατέλειωτες και να διασκεδάζουν με αυτή.  Αυτό και μόνο κάνει την ‘’μαρινιωτού’’ να ξεχωριζει από τις άλλες φωνές της Κύπρου μας.

 

Το ύφος και το ηχόχρωμα των παραδοσιακών μαρωνίτικων τραγουδιών βγήκε καθαρά από την εκκλησιαστική αραμαϊκή μουσική που ψέλνεται μέχρι σήμερα στις εκκλησιες και που είναι ένας άλλος ανεκτίμητος θησαυρός για τους μαρωνίτες όλου του πλανήτη.  Όπως πολύ σωστά γράφει ο Δόκτωρ Πανίκος Γιωργούδης στο βιβλίο του Εθνικομουσικολογία-Μεθοδολογία και Εφαρμογή (Μουσική-Ποιητική Εκλογή)’’ όταν ακούσεις προσεκτικά τα παραδοσιακά τραγούδια των Μαρωνιτών από τις φωνές του εκπροσώπου της μαρωνίτικης κυπριακής παραδοσιακής μουσικής, Τώνη Σολωμού και ιδιαίτερα από τις φωνές του πατέρα και της μητέρας του Τώνη Σολωμού, Σόλωμου και Ελένης, φαίνεται καθαρά ότι η μουσική είναι καθαρά βγαλμένη από τις περιοχές του Λιβάνου και του Αραβικού χώρου γενικότερα.

Τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν οι Μαρωνίτες είναι πιθκιάβλι, ταμπουράς, ζορνές, βιολί, λαούτο, ταμπουτσιά και τουμπερλέκι. Το δε παίξιμο και η ερμηνεία τους φαίνονται καθαρά πιο ανατολίτικα.

Η κοινότητα των Μαρωνιτών προέρχεται από το Λίβανο, από τα βουνά της Συρίας αλλά και του Ισραήλ.  Οι πρώτοι Μαρωνίτες έφθασαν στην Κύπρο μετά από τις αραβικές επιδρομές, γύρω στο 635  μ.Χ.. Το 1330 μ.Χ. αριθμούσαν γυρω στις 80.000 με 72 χωριά.  Το 1570 μ.Χ. έγινε η μεγάλη σφαγή από τους Τούρκους όπου σκοτώθηκαν 30.000 χιλιάδες στρατιώτες ( επίλεκτη ομάδα και οι οποίοι ήρθαν από τον Λίβανο για να στηρίξουν και να προστατέψουν την Αμμόχωστο από τους Τούρκους εισβολείς).

Τα Mαρωνίτικα χωριά το 1570 αριθμούσαν 23 στο σύνολο σ’όλη την Κύπρο.  Σήμερα υπάρχουν μόνο 4 μαρωνίτικα χωριά, η Αγία Μαρίνα, ο Ασώματος, η Καρπάσια και ο Κορμακίτης με πληθυσμό γύρω στις 7 χιλιάδες. Είναι σχεδόν 100% όλοι πρόσφυγες αφού και τα τέσσερα μαρωνίτικα χωριά είναι σήμερα υπό κατοχή του Τούρκου εισβολέα και οι μαρωνίτες είναι διεσπαρμένοι στην υπόλοιπη ελεύθερη Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό.  Λόγω των εγκλωβισμένων που έχουν τα τρία χωριά, Ασώματος, Καρπάσσια και Κορμακίτης, επιτρέπεται η επίσκεψη στα χωριά και ιδιαίτερα στον Κορμακίτη και Καρπάσσια.  Στον Ασώματο επιτρέπεται μια φορά την εβδομάδα για ιερό σκοπό.  Στο άτυχο χωριό Αγία Μαρίνα Σκυλλούρας λόγω στρατιωτικής ζώνης, δεν επιτρέπεται σε κανένα η επίσκεψη μέσα στο χωριό, από το 1974. 

  

Developed & Designed by Vista Computer Centre www.vista.com.cy
Copyright 2006-2013 Tonysolomou.com